Narkosens djup betydelsefull för återhämtningen
Örebro: Att mäta hur djupt nedsövda patienter är i samband med operationer med EEG-baserad teknik ger snabbare rehabilitering för patienterna och minskad risk för olika komplikationer efter operationer. Men narkospersonalen måste öka intresset för det här. Det skriver Pether Jildenstål i sin doktorsavhandling vid Örebro universitet och Universitetssjukhuset.
– Genom att mäta elektriska signaler i hjärnan (EEG) kan man få en bild av hur djup narkosen är och det har stor betydelse för vården under själva operationen men också hur patienten återhämtar sig efteråt, säger Pether Jildenstål.
Han har i avhandlingen Influence of depth of Anesthesia on postoperative cognitive dysfunction (POCD) and inflammatory markers funnit att jämfört med traditionell anestesiövervakning, så går det åt mindre narkosläkemedel, mindre smärtstillande medel och återhämtningen direkt efter operationen går bättre. Dessutom visar det sig att den kognitiva nedsättningen, alltså medvetandegraden, hos patienterna är högre ett dygn efter operationen.
Läs mer här på Örebro Universitets hemsida.
Kontakt: Pether Jildenstål, tel: 019-6020305, e-post: [email protected]
Andra inlägg
- Den nya svenska versionen – checklistan 2.0
- För låg medicinsk kompetens
- Trakealskada vid intubationsanestesi
- Narkos kopplas till nervskador
- Operationspersonal tvingas arbeta 19 timmar i sträck
- Patient avled när personsökare krånglade
- Nytt videolaryngoskop från Insighthers
- Skönmålad bild av Macchiarinis operationer kvar hos struptillverkaren
- Patient hjärnopererades med 3D-glasögon på
- Fler väljer förkortad arbetstid och 6-timmars arbetsdag